Procedura postavljanja proteze

Samo postavljanje fiksnog aparata traje do sat vremena.

Nekoliko sati nakon postavljanja fiksnog aparata (6–8 sati) javlja se određena napetost. Osetljivost na zagrižaj potpuno je normalna prilikom navikavanja na prisustvo fiksne proteze u ustima. Ukoliko Vam pada teško da se sa ovim osećajem nosite, savetujemo Vam da neprijatnost ne trpite kako ne bi dovela do uznemirenosti, već da po potrebi uzmete određeni analgetik. Neugodnost će prestati nakon 3–4 dana.

Pored osetljivosti, može se desiti da dođe i do iritacije sluzokože usta i jezika. Breketi i prstenovi mogu prouzrokovati ranice, i u tom slučaju predlažemo Vam da iziritirano mesto obložite posebnim voskom koji će Vam Vaš ortodont dati. Vosak omekšava u toploj vodi i nakon nanošenja ne smeta ishrani, a iritacija ubrzo nestaje, i sa tim i potreba za voskom.

Oralna higijena za vreme nošenja proteze

Oralna higijena za vreme nošenja fiksnog aparata od većeg je značaja nego ikada. Ona podrazumeva pranje zuba nakon svakog obroka, a održava se i redovnom i interdentalnom četkicom, uz korišćenje konca za zube i tečnosti za ispiranje usta.

Pranje zuba obuhvata više koraka:

  1. pranje zuba redovnom četkicom na uobičajeni način,
  2. pranje desni redovnom četkicom,
  3. čišćenje zuba ispod luka i između bravica interdentalnom četkicom i koncem.

Nekih namirnica moraćete se odreći kako biste sprečili potencijalno kvarenje zuba ili oštećivanje fiksnog aparata i produžavanje terapije. Određene tvrde namirnice poput koštunjavog voća, semenki, kikirikija, ali i lepljive hrane poput žvaka, karamela, gumenih i tvrdih bombona, mogu oštetiti fiksni aparat čija popravka dovodi do usporavanja terapije i odlaganja rezultata.

Skidanje proteze

Nakon završetka terapije sledi skidanje fiksnog aparata.

Sam proces skidanja fiksnog aparata organizuje se u jednoj poseti i bezbolan je. Po završetku tretmana sledi nošenje retencionog aparata (ritejnera) koji pomaže da se dobijeni rezultati očuvaju. Ritejner može biti fiksni, tj. zalepljen na unutrašnju stranu zuba, u vidu folije i mobilnog aparata.

Dužina upotrebe ritejnera zavisi od vrste ortodontske anomalije i od starosne dobi pacijenta.

Nošenje ritejnera nakon skidanja fiksnog aparata od velikog je značaja jer postoji tendencija vraćanja zuba u prvobitni položaj dok se novodobijeni položaj ne stabilizuje uz mineralizaciju koštanog tkiva oko zuba.

Već tokom prve posete u ortodontskoj ordinaciji možete saznati da li Vaša situacija zahteva terapiju fiksnim aparatom, upoznati se sa procedurom dijagnostike, dogovoriti se o potencijalnoj terapiji i saznati više o postavljanju fiksnog ortodontskog aparata.

Ukoliko se odlučite za tretman, na narednom pregledu dobijate upute za OPT snimanje zuba i uzima se otisak za studijski model na osnovu kog se vrši analiza, a zatim postavlja dijagnoza.

Ukoliko se odlučite za početak terapije, već na sledećem pregledu dobijate svoj fiksni ortodontski aparat odabran uz preporuku ortodonta ali i poštujući Vaše zelje.

ZAKAŽITE PREGLED

Ostavite svoje podatke kako bismo mogli da Vas kontaktiramo

    Ovaj sajt koristi Google reCAPTCHA zaštitu, Pročitajte Google politiku privatnosti i uslove korišćenja usluge.

    Stomatološka ordinacija od poverenja

    Ortodontska ordinacija Uskoković pruža tretmane prema najvišim svetskim standardima, osiguravajući pacijentima najkvalitetniju terapiju uz personalizovan pristup, korišćenje savremene opreme i garancije na radove. Dr spec ortopedije vilica Jelena Uskoković, jedna je od retkih u Srbiji sertifikovana za više ortodontskih procedura i tehnika. Pogledajte sve usluge u ponudi: