Da li želite privlačan osmeh i pravilno postavljene zube?

Došli ste na pravo mesto. Ovde možete naći informacije o tome kako se jedan takav osmeh postiže uz fiksni ortodontski aparat.

Lep osmeh ORTODONCIJA USKOKOVIC

Fiksni ortodontski aparat

Fiksni ortodontski aparat danas je sasvim normalna pojava koja, ne samo što poboljšava stanje zuba i opšte zdravlje pojedinca, već je i neka vrsta statusnog simbola. Deca su danas uglavnom oduševljena idejom da nose fiksni aparat jer mogu i individualno da ga prilagođavaju biranjem breketa i boje gumica.

Savremeni koncept ortodontske terapije zahteva funkcionalnost vilica i zuba, kao i unapređenu estetiku osmeha i profila lica.
Upotrebom fiksnih ortodontskih aparata kod dece i odraslih postižu se precizni rezultati u idealnom obliku zubnih lukova, položaju zuba i međuviličnim odnosima, dok je krajnji rezultat pravilna funkcija oralnog sistema i idealna estetika lica i osmeha.

Fiksni ortodontski aparat (fiksna proteza) koristi se u ortodonciji u svrhu ispravljanja zuba i njihovog postavljanja u ispravan položaj kao i dovođenje vilica u pravilan položaj.

Fiksne proteze

Koje su to nepravilnosti koje dovode pacijenta ortodontu?

Najčešće se radi o nedostatku prostora za smeštaj zuba ili teskobama zubnih nizova, rastresitost zubnih nizova ili višak prostora, nepravilan međusobni odnos vilica kao isturenost ili uvučenost gornje odnosno donje vilice i otvoren ili dubok zagrizaj.

Kada se sve uzme u obzir, fiksni ortodontski aparat pomaže da se postigne stabilnost zagrižaja i poboljšanje estetskog izgleda zuba i lica.

Pravi trenutak za početak nošenja fiksne proteze jeste period nakon nicanja drugih pretkutnjaka, što je oko 12, 13 godine života mada se u posebnim slučajevima može raditi i ranije a i kasnije kada starosna granica praktično ne postoji naravno uz uslov da su zubi zdravi, potporni aparat zuba očuvan, a oralna higijena na zadovoljavajućem nivou.

Koje vrste fiksnog ortodontskog aparata postoje?

Fiksni ortodontski aparati mogu se podeliti na:
Estetske i metalne, kao i na klasične i samoligirajuće.

Estetski i metalni fiksni ortodontski aparat

Fiksni ortodontski aparati izrađuju se od legure nikla i titanijuma, ali i od kristala, plastike, keramike…. Metalni aparati mnogo su pouzdaniji i stabilniji za upotrebu, dok su mehanička i retenciona svojstva estetskih breketa primetno slabija – u većem broju slučajeva dolazi do njihovog pucanja ili krnjenja u toku terapije.
Zbog toga su metalni fiksni aparati u široj upotrebi i većina ortodonata svojim pacijentima preporučuje upravo njih.

Klasični i samoligirajući fiksni ortodontski aparat

Klasični fiksni ortodontski aparati podrazumevaju korišćenje raznobojnih gumica, kojima se žica pričvršćuje za bravicu i koje pacijenti sami biraju i menjaju na svakoj kontroli. Samoligirajući fiksni aparati ne sadrže gumene ligature, već imaju ugrađen sistem za pričvršćivanje žice, što olakšava održavanje oralne higijene.

ZAKAŽITE PREGLED

Ostavite svoje podatke kako bismo mogli da Vas kontaktiramo

  Ovaj sajt koristi Google reCAPTCHA zaštitu, Pročitajte Google politiku privatnosti i uslove korišćenja usluge.

  Da li je potrebno da nosite fiknu protezu?

  Postavljanje fiksne proteze

  Koja je procedura i kako izgleda postavljanje fiksnog ortodontskog aparata.

  Stomatološka ordinacija od poverenja

  Ortodontska ordinacija Uskoković pruža tretmane prema najvišim svetskim standardima, osiguravajući pacijentima najkvalitetniju terapiju uz personalizovan pristup, korišćenje savremene opreme i garancije na radove. Dr spec ortopedije vilica Jelena Uskoković, jedna je od retkih u Srbiji sertifikovana za više ortodontskih procedura i tehnika. Pogledajte sve usluge u ponudi: